Alle neuzen dezelfde kant op, dat werkt heel prettig. Al zorgt dat er lang niet altijd voor dat iedereen ook echt hetzelfde doel voor ogen heeft. Dit komt dan doordat iedereen de zaken vanuit zijn of haar eigen perspectief bekijkt. En dat perspectief verschilt vaak van elkaar.

Een ander perspectief

Zo gebeurde dit ook binnen een team wat ik begeleid. Over het einddoel was iedereen het eens en men ging dan ook direct aan de slag. Ieder op zijn of haar eigen manier, dat wel. De een dook achter de laptop, ging stilletjes aan de slag en werkte op de manier waarop ze het werk altijd had gedaan. De ander zag de uitdaging en bedacht een nieuwe manier van werken. Veel beter en sneller dan de oude manier, volgens hem dan in ieder geval. Vervolgens verkondigde hij aan iedereen die het maar horen wilde de nieuwe manier van werken. Het resultaat? Verdeeldheid binnen het team, frustratie onderling en het werk bleef liggen. De reden hierachter is simpel. Niemand deed namelijk meer iets. Welke manier moest nu gevolgd worden? En wie was er verantwoordelijk?

Waardevol verschil

Het verschil in de manier van werken van de verschillende teamleden is logisch en ook verklaarbaar. Uiteindelijk geeft het je veel waardevolle informatie. Je moet alleen wel weten waar dit vandaan komt, hoe je ermee om moet gaan en hoe je dit voor je kan laten werken. Het komt namelijk allemaal neer op de verschillende gedragsvoorkeuren van de teamleden. De een heeft bijvoorbeeld de voorkeur voor de oude en bekende manier van werken, de ander kijkt vervolgens meer naar de toekomst en hoe het ook zou kunnen.

Er is geen goed of fout

Beide voorkeuren zijn natuurlijk helemaal goed, daar is niets mis mee. Maar het gesprek over de verschillende perspectieven moet wel gevoerd worden. Zo ook in dit geval. De oude manier werkte goed, maar wellicht is de nieuwe manier van werken echt wel beter. Genoeg informatie om over na te denken dus en uiteraard iets mee te doen.

Ken het perspectief van jezelf en de ander

Voorkomen is altijd beter dan genezen. In dit geval is het dus belangrijk dat je jezelf kent, maar zeker ook de ander. Zodra je weet vanuit welk perspectief iemand iets benaderd, heb je namelijk de eerste stap in de goede richting gezet. Dat voorkomt vervolgens onderlinge frustratie en verdeeldheid binnen het team. En wellicht nog belangrijker, het zorgt ervoor dat doelen worden gehaald. Wil jij ook meer inzicht verkrijgen van jezelf en jouw teamleden?

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens