Je kent het waarschijnlijk wel, dat lijstje met zaken die je nog moet of wilt doen, maar die je constant uitstelt. Simpelweg omdat je er niet aan toe komt. Of omdat je er stiekem helemaal geen zin in hebt. Zowel privé als zakelijk vast heel herkenbaar, dat uitstelgedrag.

Uitstelgedrag

Van uitstelgedrag hebben we allemaal wel eens last. Maar, waar komt dit eigenlijk vandaan? Veelal zijn het de minder leuke klusjes. En dan is de reden vaak heel simpel. Je hebt namelijk gewoon geen zin om ermee aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het ontdooien van de vriezer of het doen van de administratie. Zaken waarvan je weet dat het gewoon moet gebeuren, maar je toch zo lang mogelijk uitstelt.

Daarnaast kunnen het ook zaken zijn die je wel graag wilt doen, maar die je bijvoorbeeld heel spannend vindt. Doordat het nieuw is, of omdat je ze ingewikkeld vindt. Hierdoor wordt het werk uitgesteld en daardoor kies je ervoor om in je comfort zone te blijven. Lekker veilig en comfortabel, maar in je achterhoofd komt toch steeds dat klusje terug.

Wat kost uitstelgedrag?

Uitstelgedrag kost dan ook veel meer dan dat je in eerste instantie wellicht denkt. Behalve dat het klusje niet wordt opgepakt, ben jij er in je hoofd ook constant mee bezig. Dit kost tijd en heel veel energie. Daarnaast levert het je onbewust ook flink wat stress op. En het is juist die stress die ervoor zorgt dat andere zaken ook niet lekker lopen. Denk jij bijvoorbeeld aan dat klusje dat je (weer) niet hebt opgepakt vlak voor het slapen gaan? Gegarandeerd dat je die nacht minder goed uitrust. Dit speelt namelijk onbewust mee. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

En wat vinden anderen ervan?

Bovenstaande kosten zijn op persoonlijk vlak. Werk je samen met anderen? Dan vinden die er ook iets van. Het niet opleveren van zaken, die je waarschijnlijk wel hebt beloofd, zegt namelijk veel over jou als persoon. Daarnaast zegt het nog veel meer over hoe anderen jou ervaren. Vervolgens heeft dat dan weer impact op jouw samenwerking met anderen. Hoe die samenwerking verloopt, heb je dus voor een groot deel zelf in de hand.

Uitstelgedrag oplossen

Dit wetende is het duidelijk dat uitstellen weinig voordelen heeft. Gelukkig is uitstelgedrag best makkelijk op te lossen. De eerste stap is namelijk door het gewoon te gaan doen. Pak dus dat leiderschap en zorg dat je lijstje met klusjes niet langer bestaat uit steeds dezelfde dingen. Begin dan met de zaken waar je eigenlijk geen zin in hebt. Deze zijn het makkelijkst om op te pakken. Zet ze bijvoorbeeld in je agenda en rond ze af. Het vraagt discipline om het te doen, niet veel meer dan dat.

Spannend en dan?

De zaken die je spannend vind om te doen, zijn echt een ander verhaal. Die hebben meer aandacht nodig. Maak daar vooral een klein stappenplan voor. Zet in dat plan wat je nodig hebt, welke stap je als eerste kan nemen en hoe het resultaat eruit ziet. Vergeet vervolgens ook niet na te denken over wie je nodig hebt. Is het wel nodig om alles zelf op te pakken? Of kan iemand je helpen? Je zal zien dat als je eenmaal begint, het eigenlijk allemaal best wel meevalt. De eerste stap is vaak de moeilijkste.

Sterk leiderschap

Leiderschap begint bij jezelf en daar hoort het elimineren van (on)bewuste momenten van stress bij. Ken dus jezelf goed en pas je manier van werken hierop aan. Is bovenstaande herkenbaar en iets waar je al lang tegen aan loopt? Doorbreek dan dat patroon, onbewust is het namelijk een keuze die je maakt. Tijd om bewust andere keuzes te maken.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens