Feedback geven, zo langzamerhand heeft deze term een negatieve klank gekregen. En dat terwijl dit helemaal niet nodig is. Feedback wordt vaak gezien als het geven van kritiek of punten ter verbetering. Terwijl feedback geven juist ook het geven van complimenten en een schouderklopje is. Helaas doen we dit laatste veel minder vaak dan het geven van kritiek.

Positieve feedback

Het geven van een compliment of schouderklopje is goed voor de onderlinge relatie, helpt de ander in zijn of haar leerproces en bovendien is het een leuke vorm van feedback geven. Overigens is het wel belangrijk dat het compliment of schouderklopje gemeend is. Is dit niet het geval, dan is het beter om niets te zeggen. Gebruik dit soort feedback ook nooit als opstap naar het uiten van kritiek. Zelfs als het wel gemeend is, valt het in het niet door de kritiek die erop volgt.

Negatieve feedback

Het uiten van kritiek is niet altijd even leuk, maar vaak wel nodig om tot een betere samenwerking te komen. Negatieve feedback is dan ook helemaal niet erg, alleen is het zeer belangrijk dat je stilstaat bij hoe je de feedback gaat geven. Het gaat er namelijk veelal niet om wat je zegt, maar wel op welke manier dat gebeurd. Zorg dus ook dat je altijd rekening houdt met de ontvanger van feedback.

Een aantal tips
  • Vertel wat je bij de ander ziet. Belangrijk is dat je het feitelijke gedrag benoemd, dus zonder mening of interpretatie en beperk je hierbij op het hier en nu.
  • Benoem vervolgens het gevolg hiervan. Leg uit wat het effect is op jou of de omgeving.
  • Vertel wat dit met je doet. Hier kan je dus wel vertellen wat je ervan vindt, let wel op dat je dit betrekt op wat het met jou doet (je spreekt tenslotte niet voor een ander).
  • Benoem het gewenste gedrag. Hierbij kan je een suggestie ter verbetering doen. Uiteraard is het aan de ontvanger of hij of zij hier iets mee wil of kan doen.
Feedback ontvangen

Feedback geven is een ding, ontvangen is weer iets heel anders. Veelal zijn wij niet goed in het ontvangen van feedback. Het is heel normaal om gewoon te bedanken als je een compliment of schouderklopje krijgt (doe dit niet teniet!). Bij negatieve feedback is het belangrijk niet in de verdediging te schieten of uit te leggen waarom je iets deed. Realiseer je dat de feedback slechts de visie is van een persoon en gebruik het als een kans om te ontwikkelen. Hoor de feedback aan, vraag door waar het onduidelijk is en besluit voor jezelf wat je met de feedback wil doen. Vergeet niet dat feedback net zoveel zegt over de ontvanger als diegene die feedback geeft.

Verschillen in gedrag

Wil je meer inzicht krijgen in de verschillen tussen teamleden of collega’s en begrijpen waarom niet iedereen de zaken op dezelfde manier bekijkt? Dat kan! Bravery at work verzorgt workshops waarbij elk teamlid een persoonlijke profielschets ontvangt. Door inzicht te krijgen in je eigen gedrag, krijg je ook meer inzicht in het gedrag van anderen. En daar kan je dan weer je feedback op aanpassen. Wil je hier meer over weten, neem dan even contact op of reageer op deze post.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens