Werken in een team, dat is leuk, gezellig en makkelijk. En inderdaad, dat zou zo moeten zijn. Toch voelt het lang niet altijd zo. Overigens geldt dit niet alleen voor het werken in een team. Zodra je met een groep mensen iets doet, lijken vanzelfsprekende zaken opeens een stuk ingewikkelder. De ijsberg van McClelland laat heel duidelijk zien waarom dit ingewikkelder is.

Hoe het komt dat dit uitdagend kan zijn?

Bij alles wat we doen, nemen we maar 10% van het gedrag bewust waar. Dat betekent dat we maar liefst 90% van wat er om ons heen gebeurd niet bewust herkennen. Dat lijkt veel, en dat is het ook, maar dit heeft goede redenen. Gedeeltelijk komt dit doordat we simpelweg niet alles waarnemen, maar dit wordt voornamelijk verklaard doordat een groot gedeelte van je gedrag helemaal niet zichtbaar is voor anderen. Een theorie die dit goed verklaard is de ijsberg van McClelland.

De ijsberg van McClelland

Simpelweg gezegd deelt hij gedrag op in twee delen:

  1. Boven water – hierbij is zichtbaar wat je doet, oftewel je kennis en vaardigheden.
  2. Onder water – hier gaat het over wat je denkt en wilt, oftewel je normen, waarden, overtuigingen, persoonlijke eigenschappen en motieven.
Wees alert en nieuwsgierig

Zodra je dus in een team werkt, of gezamenlijk iets gaat doen, is het belangrijk dat je alert bent op wat er gebeurt. Realiseer je dat je onbewust veel informatie niet registreert, terwijl dit wel zichtbaar is. Zodra je je hiervan bewust bent, zal je al meer zien en opslaan.

Daarnaast is het belangrijk om echt contact te maken met de mensen om je heen. Dat is de enige manier om erachter te komen wat zij willen, vinden en voelen. Als je dit bespreekbaar kan maken, wordt werken in een team daadwerkelijk leuk, gezellig en een stuk gemakkelijker. Wees dus nieuwsgierig, stel vragen en toon oprechte belangstelling in de ander. Je zal zien dat het helpt.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens