Weerstand, een woord met vaak een negatieve lading. Dit, omdat het veelal als lastig wordt ervaren. Toch is dit het niet. Weerstand is een heel natuurlijk proces. Van nature beschermd het ons namelijk tegen dingen die ‘gevaarlijk’ zijn, best een nuttige eigenschap dus. En als je dit weet, begrijp je ook dat weerstand eigenlijk een hele normale reactie is op bijvoorbeeld een verandering.

Hoe herken je weerstand

Weerstand is eigenlijk niets anders dan feedback dat je ontvangt. Al is het wel zaak om dit te herkennen, aangezien dit meestal niet direct wordt uitgesproken. Weerstand kan zich bijvoorbeeld uiten in het maken van grapjes, helemaal niets meer zeggen (maar wel achteraf bij collega’s), non-verbale uitingen (achterover leunen, naar buiten kijken etc.), veranderen van onderwerp, relativeren, jou beschuldigen, negativisme en relativeren.

Omgaan met weerstand

Zodra je weerstand herkend en accepteert als feedback, is het zaak dat je er ook iets mee doet. Dat kan in de volgende 5 stappen.

  1. Voel je niet aangevallen, bedenk dat dit de eerste stap is op weg naar verandering en gebruik deze energie.
  2. Realiseer je dat weerstand veelal een emotioneel bezwaar is en niet een rationeel bezwaar.
  3. Benoem wat je ziet (verbaal en non-verbaal) en vraag of dit de ander ook is opgevallen. Laat hier een stilte vallen, zodat de ander wordt uitgenodigd om te antwoorden.
  4. Toon oprechte interesse in de ander en luister actief. Zo voelt de ander zich gehoord. (Over dit onderwerp schreef ik al eens een blog).
  5. Vraag de ander om suggesties om de weerstand aan te pakken en steun de ander hierin.
Verder ontwikkelen

Weerstand is dus heel nuttig en helpt jou en de ander om verder te ontwikkelen. Wil je nog meer inzicht verkrijgen in gedrag en voorkeuren, zodat je die van jezelf kent en die van anderen leert herkennen? Dan vertel ik je graag meer over Lumina Spark. Een fantastisch instrument wat ik gebruik om juist dat inzicht te verkrijgen.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens