Leiderschap, een onderwerp waar iedereen wel een mening over heeft. Maar wat is het nu eigenlijk? En wat is nu goed en wat is nu slecht leiderschap? Veelal wordt er op de werkvloer naar leiders gekeken, of in de politiek. Veel minder aandacht is er voor leiderschap in ieders privé-leven, terwijl het daar ook zeker een rol speelt. Sterker nog, ik geloof dat iedereen op bepaalde momenten een leidersrol vervuld en dus leiderschap pakt.

Goed of slecht leiderschap

Iedereen heeft er een mening over en vaak zijn deze nog verdeeld ook. Denk maar eens aan de manager die jij niet kon uitstaan, maar waar je collega mee wegloopt. Het antwoord op de vraag of deze persoon een goed leider is, zal hoogstwaarschijnlijk heel erg verschillen. In de politiek lijkt het antwoord op deze vraag voor nog meer onrust te zorgen en staat het vast dat we er allemaal een mening over hebben. Ook in ieders privé-leven zijn de meningen verdeeld, al weegt het dan vaak minder zwaar. Dit omdat je daar vrijer bent in het wel of niet volgen van een leider. Hier speelt het mee dat je, tot op zekere hoogte, een keuze hebt.

Drie soorten leiders

Kort gezegd durf ik te stellen dat er drie verschillende soorten leiders zijn:

  1. De sterke leider; deze persoon is oprecht, doet de juiste dingen, blijft zichzelf ontwikkelen en stelt de ander centraal. Oftewel, hij of zij is goed bezig, is zich daarvan bewust en ontwikkelt zichzelf om zo te blijven of zichzelf te verbeteren. Deze leider spreekt over wij in plaats van ik en weet goed te schakelen tussen de verschillende leiderschapsstijlen.
  2. De aanstaande leider; deze persoon moet nog veel leren en is zich hiervan bewust. Leiderschap pakken gaat nog niet vanzelf en fouten worden gemaakt. Van deze fouten wordt geleerd en dat zorgt ervoor dat deze persoon op weg is om een sterke leider te worden. De verschillende leiderschapsstijlen zijn bekend, al worden deze nog niet altijd succesvol ingezet. Oftewel, deze leider werkt hard om beter te worden en zal hier hoogstwaarschijnlijk ook succesvol in zijn.
  3. De tendentieuze leider; deze persoon maakt veelal keuzes, waarbij het eigen belang voorop staat. Deze persoon vindt eigen ontwikkeling minder belangrijk, omdat hij of zij ervan overtuigd is alles al te weten. Men trekt zich niet veel aan van de mening van anderen. De verschillende leiderschapsstijlen zijn bekend, maar worden niet altijd ingezet.
    Het mag duidelijk zijn dat leiders in categorie 1 en 2 de meeste volgers hebben en op lange termijn het meest succesvol zijn. Op korte termijn kan type nummer 3 populair zijn. Echter, uiteindelijk stelt deze persoon vaak teleur, aangezien de intentie van dit type leiderschap niet altijd oprecht is.
Welke leider ben jij?

Misschien wel makkelijker gevraagd dan beantwoord. Er komt namelijk zoveel bij kijken. Sommige zeggen dat leiderschap is aangeboren en anderen vinden weer dat dit te leren is. Ik geloof dat een combinatie van beiden het geval is. Je moet het willen, leuk vinden, de competenties hebben en sommige vaardigheden kan je inderdaad leren. Belangrijk is dat je inzichtelijk hebt waar jouw gedragsvoorkeuren liggen, welke eigenschappen je nog verder kan ontwikkelen en op welke manier je dit kan doen.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens