Rood, geel, groen of blauw? Veel van jullie denken direct te weten waar dit over gaat, anderen zullen geen idee hebben. En begrijpen al helemaal niet waarom mensen zeggen dat ze of rood, of geel, of groen, of blauw zijn. En eerlijk gezegd, begrijp ik dat ook niet. Dan heb je het namelijk over stereotypering.

Deze kleuren staan voor bepaalde karaktereigenschappen en wie wel eens een persoonlijkheidsprofiel heeft ontvangen, heeft veelal iets over de kleuren gehoord. Want de kleuren representeren bepaalde karaktereigenschappen. Maar, niet in elke test behoren dezelfde eigenschappen tot dezelfde kleur. En praat je dus lang niet altijd over hetzelfde.

Je bent geen kleur

Zo, laat ik die illusie maar direct om zeep helpen. Je bent namelijk geen kleur, want je bent een persoon. En als persoon bezit je bepaalde eigenschappen. De ene eigenschap wat beter ontwikkelt dan de andere en daar komt dan ook je voorkeur voor bepaald gedrag vandaan. Het gedrag dat je vaak als eerste laat zien. Ik noem het ook wel je vertrekpunt.

En laat ik dan maar direct een andere mythe ook doen verdwijnen. Je kan je ook niet achter een kleur verschuilen. ‘Ik ben nu eenmaal zo, want ik ben hartstikke rood’ is namelijk geen excuus. Je kiest er bewust voor om bepaald gedrag te laten zien en daarmee draag je ook de consequenties van je gekozen gedrag. Zo simpel is het.

Paradox

Hoewel alle testen werken met kleuren, en dat allemaal wetenschappelijk is onderbouwd, ben ik duidelijk geen voorstander. Ik geloof namelijk dat stereotypering niet langer nuttig is, maar dat het omarmen van de paradox dit wel is. Je bent namelijk niet of extravert, of introvert. Je bent beide, maar hebt hoogstwaarschijnlijk een voorkeur voor het een of het ander. Dat gedrag zal je laten zien, maar als de situatie verandert, kies je er bewust voor een andere kant van jezelf te laten zien. En dat is waar het om draait. Stereotypering moet echt tot het verleden behoren.

Inzicht

Het klinkt natuurlijk veel makkelijker dan dat dit in de praktijk is. Het valt of staat met inzicht in jouw eigen voorkeuren. Natuurlijk zal je dat voor een groot deel al helder hebben. Uit ervaring weet ik dat er altijd nog wat te ontdekken valt. Het moment dat ik me ging realiseren dat het niet mijn collega’s waren die niets oppakten, maar dat ik ze de kans niet gaf om dit doen, was voor mij een echte eye-opener. En het leverde me een flink lagere werkdruk op.

Wil je ook ervaren waar jouw verborgen pareltjes zitten? Hoe jij minder druk kan ervaren en makkelijker met anderen kan communiceren? Het is allemaal mogelijk na het volgen van de online training ‘In 5 stappen meer impact maken op jouw team’.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens