Een goed functionerend team, daar waar het resultaat groter is dan alle individuele prestaties bij elkaar, ontstaat alleen wanneer er vertrouwen is binnen het team. Een noodzaak dus en niet iets dat fijn is als het ontstaat.

Geen eenmalig inspanning

Vertrouwen is niet iets dat zomaar ontstaat, daar moet je met elkaar aan werken. En, op het moment dat de samenstelling van het team verandert, zal het vertrouwen weer even weg zijn. Het is dus iets waar je, zowel als team en als individu, constant mee bezig bent. Uiteindelijk ben je zelf ook onderdeel van het team en draag jij dus je steentje bij aan het vertrouwen binnen het team.

De eerste stap op weg naar vertrouwen is veiligheid. Men moet zich kunnen en durven uit te spreken. Er is een open cultuur, waarin men open staat voor feedback en waar de feedback op een weloverwogen manier wordt gegeven. Er is interactie onderling en men is trots op zichzelf en op elkaar.

Kwetsbaarheid

Om dit te bereiken is het belangrijk dat iedere persoon in een groep of team zich kwetsbaar durft op te stellen, ook als jij de leider van het team bent. Niemand is perfect, iedereen maakt fouten en dit laat zien dat je ‘ook maar een mens bent’. Probeer fouten of vergissingen dus niet weg te stoppen, kom er eerlijk voor uit en leer ervan.

Ken jezelf

Jezelf kwetsbaar opstellen, het is makkelijk gezegd maar hoe doe je dit? Allereerst om jezelf te zijn, probeer geen rol te spelen. In de eerste plaats omdat je dit niet lang volhoudt, maar zeker ook omdat men je niet snel zal geloven. Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe je zelf in elkaar zit. Weten wanneer je welk gedrag laat zien en waar jouw voorkeuren liggen. Heb je dit helder, dan zal je steeds bewuster kiezen hoe jij reageert in bepaalde situaties.

Persoonlijkheidsprofiel

Om jezelf echt goed te leren kennen, is het handig dit in kaart te brengen aan de hand van een persoonlijkheidsprofiel. Dan leer je nog meer over je eigen voorkeuren, maar ook over hoe je bijvoorbeeld reageert onder hele hoge druk. Daarnaast krijg je inzicht in je (verborgen) talenten, en hoe je deze het beste in kunt zetten.

Individueel of in het team

Aangezien elk individu onderdeel is van het team, is de basis altijd een persoonlijke profielschets. Dit vormt uiteindelijk het uitgangspunt voor een team profielschets. In bijvoorbeeld een workshop van een dag, begrijpt ieder teamlid de methodiek, begrijpt men wat er in zijn of haar eigen profiel staat en herkent men de voorkeuren van anderen. Daarnaast leert men met de verschillende voorkeuren om te gaan.

Liever niet wachten op je manager of werkgever en wil je direct het heft in eigen hand nemen? Dat kan natuurlijk ook. Ga dan aan de slag met de training ‘In 5 stappen meer impact maken op jouw team’.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens