Limiting beliefs, oftewel beperkende gedachten, zijn onze grootste uitdaging. En dat maakt dus dat jijzelf jouw grootste uitdaging bent. Op je werk, in je privé-leven, maar bijvoorbeeld ook tijdens het sporten. Datgene wat er in je hoofd afspeelt, is iets waar je zelf mee aan de slag moet. Tenminste, als je niet wilt dat het je gaat weerhouden om succesvol te zijn.

Limiting beliefs

Limiting beliefs zijn gedachten die bij je opkomen en die jou belemmeren om succesvol te zijn. Het kunnen zaken zijn die je al van jongs af aan hebt meegekregen, of gedachten die jij zelf hebt gevormd in de loop van de tijd. Enkele voorbeelden van deze gedachten zijn:

  • Ik kan dit niet.
  • Die anderen zijn veel beter dan dat ik ben.
  • Zo ben ik nu eenmaal.
  • Ik heb geen tijd voor ….. (vul zelf maar in; sporten, website verbeteren, cursus volgen)
  • Ik ben te oud om …. (ook deze mag je zelf invullen)
Iedereen heeft ze!

Dat is een feit. Zelfs de meest succesvolle mensen die je kent, hebben soms last van beperkende gedachten. Het gaat er alleen om wat je ermee doet. Luister je ernaar en laat je je erdoor afleiden? Of pak je ze aan en vervolg je toch je weg naar succes? Bij de eerste optie geef je jouw beperkende gedachten gelijk. Zodra ze de ruimte krijgen, worden jouw gedachten ook waarheid.

Maak van beperkende gedachten overtuigende gedachten

Veel verstandiger is natuurlijk om jouw beperkende gedachten geen ruimte te geven en deze dus aan te pakken. Zorg ervoor dat je deze limiting beliefs omzet naar overtuigende gedachten. Als je dit doet, staat uiteindelijk niets meer in de weg om succesvol te zijn. Een aantal tips om dit te doen:

  • Wees je bewust van het feit dat je ze hebt.
  • Bedenk hoe realistisch deze gedachten zijn (is het een gevoel of een feit? Wees hierbij kritisch naar jezelf, aan excuses heb je weinig).
  • Ga voor jezelf na welke aanpassingen je moet doen om deze gedachten om te buigen.
Persoonlijke ontwikkeling

Jezelf van binnen en van buiten kennen, het is zo belangrijk. Wil je hier verder mee aan de slag, dan vertel ik je er graag meer over. Met de persoonlijke profielen van Lumina Spark wordt precies in kaart gebracht welke eigenschappen jij kan inzetten om beperkende gedachten om te buigen naar overtuigende gedachten. Uiteraard begeleid ik je om dit ook in te zien.

Mijn limiting beliefs

Regelmatig heb ook ik last van limiting beliefs. Zeker sinds ik weer heb besloten om (naast het wielrennen) actief te gaan sporten. Zo vaak denk ik, dat kan ik nooit! Ik lach er tegenwoordig om, ik herken het namelijk direct en pas mijn reactie aan. Vervolgens ga ik gewoon aan de slag, probeer het en negen van de tien keer lukt het prima.

Ik weet dat ik meer kan, dan dat ik soms denk. Ik heb dan ook besloten om me niet meer te laten tegenhouden door beperkende gedachten. Niet alleen met sporten, maar op alle vlakken. En dat bevalt prima. Uiteraard helpt mijn Lumina Spark profiel hierbij. Het heeft mij inzicht gegeven in mijn sterke punten, mijn voorkeuren en mijn ontwikkelpunten. En dit helpt weer in het omgaan met limiting beliefs. Ik pak mijn profiel er dus nog regelmatig bij.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens