Werkgeluk, of plezier in je werk is van essentieel belang. Ruim de helft van het aantal werkenden werkt fulltime en daarmee besteed men een groot deel van de week aan het werk. Maar ook als je minder werkt, is plezier in het werk heel belangrijk. Ongeveer een derde van de mensen die werken, is niet gelukkig in zijn of haar werk. En dat is een schrikbarend hoog getal.

De voordelen

Plezier hebben in je werk kent vele voordelen. Je ervaart bijvoorbeeld een minder hoge werkdruk, je bent productiever en behaalt simpelweg betere resultaten. Daarnaast komt het ook de werksfeer ten goede, zodat niet alleen jijzelf meer plezier ervaart, maar je ook je collega’s er een plezier mee doet. En dat zijn slechts de voordelen. Stel je voor dat je geen plezier hebt in je werk. Daar heb je constant last van, ook als je niet aan het werk bent.

Zelf creëren

Plezier in je werk, of werkgeluk, kan je zelf creëren. Wacht dus niet af tot iemand anders dat voor je doet, maar neem het heft in eigen hand. Een aantal tips:

  • Wees jezelf, een rol spelen hou je niet lang vol en het kost enorm veel energie.
  • Vier alle successen, hoe groot of hoe klein deze ook zijn.
  • Wees niet zo streng voor jezelf en voor anderen. Iedereen doet tenslotte zijn of haar best.
  • Neem tijd voor jezelf. Niemand wordt er beter van als jij dagen maakt van 10 uur en doorwerkt in de weekenden en vakanties. Vergeet dus ook niet om koffie- en lunchpauzes te nemen!
  • Bedenk hoe jij wilt dat jouw loopbaan eruit ziet, maak hiervoor een plan en onderneem de stappen om dit werkelijkheid te laten worden.
Verantwoordelijk

Uiteindelijk ben jij zelf verantwoordelijk voor het plezier dat jij in je werk ervaart. Wanneer je een team aanstuurt, kan je dit uiteraard wel goed faciliteren. Ook dan kan je bovenstaande tips gebruiken. Belangrijk is dan, dat je ook het gesprek met je team voert, zodat plezier op de werkvloer een essentieel onderdeel wordt van het dagelijks leven. Vraag bijvoorbeeld aan hen wat zij belangrijk vinden en investeer hierin. Je zal zien dat dit zich direct terugbetaald. Niet alleen zal het ziekteverzuim dalen, de kans op langdurig verzuim (bijvoorbeeld een burn out) wordt minder en doelstellingen worden makkelijker behaald. Daarnaast besteed jij minder tijd aan het blussen van (steeds dezelfde) brandjes. En wie wil dit nu niet?

Meer informatie

Plezier in werk is enorm belangrijk. Wil jij weten hoe je dit kan vergroten binnen jouw eigen bedrijf of team en kom je er zelf niet helemaal uit? Ik denk graag met je mee.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens