Op de gemiddelde werkdag wordt je maar liefst 240 keer per dag onderbroken door externe afleidingen. Dit aantal mag je verdubbelen als je kijkt naar hoe vaak jouw eigen gedachten naar een ander onderwerp afdwalen. Dat zijn schrikbarend veel momenten waarop je de aandacht verliest en dus weer opnieuw de focus moet leggen op dat waar je mee bezig bent.

Focus dus!

Alleen al tijdens het schrijven van bovenstaande alinea, merk ik dat ik al 3 keer aan iets anders heb gedacht. Allemaal belangrijke dingen, want het zijn zaken die ik later vandaag moet doen. Ik heb ze keurig opgeschreven, dus het is niet zo dat ik het kan vergeten. En toch denk ik eraan. Raar is het niet, maar zonder afleiding hoef ik mijn tekst een stuk minder vaak terug te lezen. Focus dus!

Creëer een flow

Op het moment dat je focus hebt, kom je in een flow. Aan het eind van de dag heb je veel werk verzet en kijk je tevreden terug. Een aantal zaken om rekening mee te houden, als je dat wilt creëren:

  • Stel doelen. Op het moment dat je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt bereiken en waarom je dit wilt doen, is het een stuk gemakkelijker om aan de slag te gaan. Recht op je doel af.
  • Elimineer externe afleidingen. Een muziekje op de achtergrond kan prima werken, maar de radio waar constant een DJ aan het woord is leidt enorm af. Werk je in een kantoortuin? Maak dan onderling duidelijke afspraken en schaf een noise cancelling headphone aan.
  • Stop met multitasken. Niemand (en dan is er geen verschil tussen mannen en vrouwen) kan dit. Simpelweg omdat je gedachten met meerdere dingen bezig zijn en je dus geen focus hebt op één taak. Met als gevolg dat je langer met deze dingen bezig bent en de kwaliteit soms lager is.
  • Zorg voor voldoende nachtrust. Op het moment dat we druk zijn, is dit vaak het eerste waar we denken tijd te kunnen winnen. Niets is echter minder waar, juist door genoeg te slapen kan je je beter focussen. Ik zorg dus altijd voor 8 uur slaap per nacht!
  • Neem genoeg pauze. En dan echte pauze, waarin je gedachten kunnen afdwalen en je geen nieuwe prikkels krijgt. Dus niet even scrollen op Instagram, het nieuws lezen of een podcast luisteren, maar gewoon even niets.
Dat kan ik, kom maar op met die flow

Een kleine kanttekening bij bovenstaande tips. Want ja, ze zorgen ervoor dat jij je makkelijker kan focussen, die flow komt er. En toch gebeurd dit niet elke dag. Ook dat is simpel te verklaren. Je echt goed focussen kan je namelijk maar zo’n 6 uur per week. Kies dus je momenten en werkzaamheden bewust en realiseer je dat je ook zonder die focus best wat gedaan kan krijgen.

Interessant

Persoonlijk krijg ik geen genoeg van dit onderwerp. Ik ben dan ook fan van het boek Focus Aan Uit van Mark Tigchelaar. Wil je dit ook lezen, dan kan je dit boek via deze link aanschaffen.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens