Perceptie gaat over waarnemen en dan in het bijzonder hoe mensen tegen zaken aankijken. Iedereen kijkt namelijk vanuit zijn of haar eigen perspectief naar zaken. Iedereen heeft zijn of haar eigen waarheid hierin, zijn of haar eigen perceptie. En dat zorgt ervoor dat iedereen op zijn of haar eigen manier de wereld ervaart. En jij dus andere dingen ziet dan dat ik doe.

Hoe dit komt

Dat wij verschillend naar, in essentie, dezelfde dingen kijken of deze als verschillend ervaren heeft te maken met onze perceptie van het geheel. Wij interpreteren dezelfde zaken toch verschillend. Dit kan een aantal redenen hebben, onder andere:

  • Focus. Stel je bent op vakantie en bezoekt een nieuwe plaats. Op het moment dat je ontzettende honger hebt, zal je alle eettentjes in de omgeving signaleren. Echter, heb je net gegeten dan vallen deze helemaal niet meer op. Op het moment dat jij thuis over je ervaring vertelt, zal dit een essentieel verschil maken in hoe jij deze plaats ervaren hebt. Perceptie dus.
  • Mindset. Jij beleeft de wereld vanuit jouw eigen denkwijzen en voorkeuren. Ben jij bijvoorbeeld heel extravert, dan zal je een netwerkbijeenkomst heel anders ervaren dan iemand die een introverte voorkeur heeft. En dat terwijl jullie op dezelfde bijeenkomst zijn geweest.
Ik heb gelijk

Natuurlijk vinden wij allemaal dat wij zelf gelijk hebben. En dat klopt helemaal. Maar, dat betekent niet dat de ander per definitie ongelijk heeft. Teken maar eens een 6 op een blaadje. Keer vervolgens het blaadje om, wat zie je dan? Inderdaad een 9. Iemand die in dit geval dus tegenover je staat, ziet iets heel anders. Maar, heeft ook gelijk.

En dat is precies het punt waarop vaak onbegrip ontstaat. In gedachten hebben we het over dezelfde zaken, in de praktijk zit hier een wereld van verschil in. Zo kunnen aannames ontstaan, eindigen gesprekken onbevredigend of in een conflict en kan je het gevoel hebben dat niemand je begrijpt.

De uitdaging

Gelukkig is er wel iets aan te doen en dit begint met het feit dat jij je bewust bent van het feit dat anderen de wereld anders zien en ervaren dan dat jij zelf doet. De uitdaging zit in het feit dat je er dan ook nog iets mee moet doen en dat bewustwording alleen niet genoeg is. Stel jezelf dus open voor de belevingswereld van anderen. Stel vragen, wees nieuwsgierig. Dit levert je niet alleen een betere connectie met de ander op, misschien leer je er zelfs iets van.

Het begint bij jezelf

Natuurlijk begint dit allemaal bij jezelf en met het feit dat je jezelf door en door moet kennen. Ken je eigen voorkeuren en weet waar je zelf voor staat. Wees vooral ook eerlijk naar jezelf hierin.

Zorg daarnaast dat je de voorkeuren van anderen kan herkennen. Vind je dit nog lastig? In de workshop Sterk Leiderschap ga je hiermee aan de slag. Je ontvangt dan niet alleen je eigen persoonlijke profiel (waardoor je jezelf nog beter leert kennen), je gaat ook met de methodiek achter deze profielen aan de slag (en leert dus anderen veel beter in te schatten). Na afloop van deze workshop kijk jij gegarandeerd anders naar de wereld om je heen. Je kan je individueel inschrijven voor de workshop, die elke tweede dinsdag van de maand plaats vindt. Meer informatie vindt je op de website.

Uiteraard organiseer ik deze workshops ook voor teams, waarbij we met elkaar aan de slag gaan om de samenwerking naar een nog hoger niveau te tillen. Er is voldoende ruimte om stil te staan bij specifieke uitdagingen die binnen het team worden ervaren. Wil je hier meer informatie over, neem dan even contact op.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens