Het is december en voor veel mensen is dit de tijd om te reflecteren. Hoe is het jaar verlopen? Zijn de gestelde doelen behaald? Kijken we tevreden terug? December is bij uitstek het moment om te reflecteren en de balans op te maken. Maar, is eenmaal per jaar niet veel te weinig?

Een continu proces

Reflecteren zou een continu proces moeten zijn, als vervolg op het stellen van doelen. Constant bekijken of je nog op de goede weg zit, of er wellicht aanpassingen gemaakt moeten worden. Zijn je acties om je doelen te halen wel krachtig genoeg? Of zijn je doelen wellicht te makkelijk te behalen? Welke keuzes maak je? Om juist iets wel te doen, of simpelweg met iets te stoppen omdat het helemaal niet werkt. In ieder geval is een jaar wachten om terug te kijken veel te lang. Je kan dan alleen nog maar de balans opmaken en jezelf beloven om het volgend jaar anders, beter, aan te pakken.

Een klein stappenplan

Die belofte om het volgend jaar anders te doen, werkt meestal niet. Doelen behalen, successen vieren, het lukt alleen als je er hard voor werkt. Zo simpel is het. Een klein stappenplan zodat jij volgend jaar ook jouw doelen behaald:

  • Stel doelen op kortere termijn. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld kwartaaldoelstellingen, die samen mijn jaardoelstellingen vormen. Een groot doel deel ik dus op in kleinere doelen.
  • Vertaal deze doelen in krachtige acties. Zelf stel ik deze paar maand vast.
  • Reflecteer zeer regelmatig. Ook dit doe ik zelf maandelijks, als er al niet eerder reden is om dit te doen. Bijvoorbeeld als ik het gevoel heb dat ik veel tijd besteed aan een actie, maar er weinig tot geen rendement uitkomt.
  • Stel bij waar nodig. Maak een aanpassing in de acties, stop met datgene wat niets oplevert en besteed meer tijd aan wat wel werkt. Ook als dat wellicht uit je comfort zone is. Zonder hard werk is er geen resultaat.
Individueel of in teamverband

Het geheim van doelen stellen en daarop de juiste acties bepalen is iets dat eigenlijk niet verschilt voor een individu of een team. Het proces is hetzelfde, alleen kom je in een team vaak meer uitdagingen tegen. Waar je als individu alleen met jezelf te maken hebt (en soms je omgeving), heb je met een team altijd te maken met anderen. En dat is ook wat het soms zo lastig maakt. Niet iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen, daarnaast benaderd iedereen de wereld vanuit zijn of haar eigen inzicht en belevingswereld.

Doelen stellen als team

Doelen stellen als team is uitdagend, dat is een ding dat zeker is. Dan is er ook nog eens onderscheid te maken in het taakdoel en in het samenwerkingsdoel (lees hier meer over in dit blog) en vooral die laatste vormt vaak de grootste uitdaging. Weet je dit echter goed te verwoorden, hier goede acties aan te koppelen en daar regelmatig op te reflecteren? Dan weet je zeker dat die taakdoelen worden behaald.

Goed het nieuwe jaar in

Wil je verzekerd zijn van goede (samenwerkings)doelen? Alle technieken in huis hebben zodat je in een rechte lijn op je doel af gaat? En dat doel vervolgens haalt? Volg dan de training ‘In 5 stappen meer impact maken op jouw team’.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens