Samenwerken, het is iets wat we veelvuldig en vaak doen. Maar ook iets dat veel lastiger is dan dat het in eerste instantie lijkt. Om het daadwerkelijk goed te doen. Vaak krijgen individuele teamleden de ‘schuld’ als er iets binnen het team niet goed gaat en dat terwijl het altijd een groepsaangelegenheid is. Je bent namelijk met elkaar verantwoordelijk voor het creëren van een optimale samenwerking. En dus niet alleen de leidinggevende, diegene met een afwijkende mening of diegene die wat afwachtend overkomt.

Lastig, dat werken in een team

Je bent sneller als je iets alleen doet. En vaak klopt dat. Maar uiteindelijk kom je verder als je iets samen doet. Want weet je dit goed te doen, dan is het nog veel leuker ook. Hoe komt het dan, dat het toch vaak als lastig wordt ervaren om in een team te werken?

In de eerste plaats omdat er veel zaken zijn, die niet gezegd worden. Iedereen heeft zijn of haar eigen normen, waarden, overtuigingen en motieven. En die zijn lang niet altijd zichtbaar. Daarnaast beleeft iedereen de wereld vanuit zijn of haar eigen perspectief. Dit perspectief is opgebouwd uit ieders eigen voorkeuren en competenties. En dit zorgt ervoor dat wij niet hetzelfde kijken naar een bepaalde situatie. En dus ook niet hetzelfde reageren.

Een betere samenwerking

Samen kom je verder, dus wil je investeren om die samenwerking zo optimaal mogelijk te krijgen. Een misvatting is dat je dit alleen kan doen als iedereen meedoet. Dat is niet zo. Het maakt het wel makkelijker, maar de verandering zal uiteindelijk moeten worden ingezet door één persoon. Je zal zien dat anderen snel volgen.

Een aantal tips
  • Spreek je uit. Als je dit niet doet, mag je ook niet van de ander verwachten dat hij of zij weet wat je bezig houdt. Of wat je heel graag wilt bereiken. We zien maar 10% van elkaars gedrag, de rest slaan we niet op, of zien we helemaal niet.
  • Doe geen aannames. Je weet de motieven van anderen niet, vul dan ook niet in waarom een ander iets doet. Wees nieuwsgierig, stel vragen, controleer of je aannames kloppen. Je zal versteld staan hoe vaak je er toch een beetje naast zit.
  • Geef feedback. Natuurlijk vraag je eerst of je feedback mag geven. Ongevraagde feedback is nutteloos. De ontvanger wil het niet horen, doet waarschijnlijk de verkeerde aannames over waarom jij feedback geeft en jij raakt gefrustreerd omdat je met alle goede bedoelingen de ander wilt helpen. Geef de feedback altijd vanuit jezelf.
Iedereen heeft een ander vertrekpunt

De eerste stappen zijn gezet, zodat je die optimale samenwerking bereikt. Al blijft het lastig om achter ieders vertrekpunt te komen. Vanuit welke bril kijken mensen naar de wereld? Komt die overeen met die van jou of is die misschien wel heel anders?

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens