Thuiswerken. Sommigen vinden het fantastisch, anderen moeten er niet aan denken. Op dit moment maakt het eigenlijk niet uit wat je ervan vindt, voor veel mensen is het momenteel een feit. Of je het nu leuk vindt of niet, het is wat er op dit moment van je wordt verwacht.

Effectief thuiswerken

In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Zorg dat je een fijne werkplek hebt, met bijvoorbeeld voldoende licht. Zorg er daarnaast voor dat je elk uur een kleine pauze neemt. Het is heel verleidelijk om maar door te gaan, het zijn echter de kleine pauzes die ervoor zorgen dat je jouw focus behoudt. Bepaal aan de start van jouw dag wat je die dag wilt bereiken, ook dit helpt om gestructureerd aan de slag te gaan. Een dagelijkse routine, zoals je dat normaal ook hebt, maakt het plaatje compleet.

Samenwerken met je team

Thuiswerken doe je alleen, terwijl je op kantoor altijd samen werkt met de rest van het team. Het feit dat we nu niet meer naast elkaar zitten, hoeft de samenwerking niet te stoppen. Juist in deze tijd is het belangrijk om bewust stil te staan bij de onderlinge samenwerking. Maak onderling afspraken hoe jullie dit de komende tijd gaan doen.

Een aantal tips

Laat alle geplande afspraken gewoon doorgaan. Maak een duidelijke agenda en bepaal van te voren het juiste medium om te gebruiken (video call, telefoon etc). Om het overleg soepel te laten verlopen, maak je afspraken over wie de voorzitter is en wie op welke manier aan het woord is. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen door elkaar heen praat en tegelijkertijd dat juist iedereen aan het woord komt.

Daarnaast is het ook belangrijk om individueel contact met elkaar op te nemen. Zou je normaal gesproken even naar je collega lopen om te overleggen? Doe dat nu ook. Pak de telefoon op of stuur een berichtje. Omdat je niet weet wat je collega aan het doen is, is het verstandig wel even een moment in te plannen en niet zomaar te bellen.

Het begint bij jezelf

Wees nieuwsgierig. Heb je geen werkgerelateerde vraag? Plan dan een moment in op de dag dat je toch contact hebt met elkaar. Weet jij bijvoorbeeld dat een bepaalde collega heel veel moeite heeft met thuiswerken? Vraag dan eens hoe het gaat, deel jouw best practices en vergeet niet het kletspraatje dat je normaal bij het koffiezetapparaat hebt nu ook te houden. Ze zijn tenslotte een belangrijk onderdeel van het werk.

Deel daarnaast ook complimenten uit, vier successen, maar geef ook (opbouwende) feedback. Dit is belangrijk als we met elkaar op de werkvloer zijn, dus ook als iedereen thuiswerkt. Een compliment na een paar weken geven, heeft zijn waarde verloren. Dat geldt natuurlijk ook voor het geven van feedback. En, het is ook direct een mooi contact moment.

Wees lief voor elkaar

Het is een tijd waarin er van iedereen veel gevraagd wordt. Zorg goed voor elkaar en heb begrip. Voor de een is het nu eenmaal makkelijker om met deze veranderingen om te gaan als voor de ander. Niet alleen is ieders situatie anders, ook ieders gedragsvoorkeur is anders. De een is bijvoorbeeld meer behoedzaam dan de ander, de ander heeft weer meer structuur nodig. Als je daar begrip voor hebt, is de helft al gewonnen.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens