Op dit moment loopt alles door elkaar voor veel mensen. Werk, de kinderen lesgeven, zorgen voor anderen die dit even niet zelf kunnen en iedereen die opeens thuis werkt of studeert. Het vraagt nogal wat van ieders aanpassingsvermogen. Om focus te houden op bijvoorbeeld je werk, is lastiger dan ooit. Een dag hard werken, aan allerlei taken en dan voor je gevoel niets gedaan hebben, is zo frusterend. Tijd dus om focus aan te brengen.

Focus krijgen en behouden

Iedereen heeft zijn of haar eigen uitdagingen en toch is het de bedoeling dat je met het team de doelstellingen behaald. Daarom is het belangrijk om onderling een aantal afspraken te maken. Dit initiatief kan genomen worden door de leidinggevende, maar je kan ook heel goed zelf het initiatief nemen hierin. Uiteindelijk ben je tenslotte zelf verantwoordelijk voor je eigen werkgeluk.

Wat je kan afspreken met anderen
  • Op welke manieren houdt je contact. Wordt er bijvoorbeeld verwacht dat je direct op elke email reageert? Maak daar dan andere afspraken over. Wordt jij de hele dag gestoord door chatberichten (of what’s app)? Stel hier ook regels voor vast. Elke keer dat jouw aandacht door dit soort berichtjes wordt opgeslokt, ben jij niet meer bezig met dat wat je aan het doen was en kan je dus niets afronden.
  • Beperk nieuwe initiatieven en het aantal projecten waar aan gewerkt wordt. Op het moment dat je deze opstapelt, zal je heel veel maar half doen. Neem dus alle werkzaamheden goed door en categoriseer deze in drie categorieën; doen, parkeren, stoppen. Maakt jouw leidinggevende of het bedrijf geen keuze? Doe dit dan zelf en geef duidelijk aan dat als je met een nieuw project start, je het oude niet af kan maken. Vraag wat men belangrijker vind, project A of project B.
Wat je kan afspreken met jezelf
  • Probeer niet onafgebroken te werken. Stel focusblokken in. In deze tijd mag je niet gestoord worden (door collega’s, klanten, maar ook bijvoorbeeld je kinderen). Maak deze blokken niet te lang, overleg over wat de beste tijd is ervoor en geef duidelijk aan wanneer jij je focusblok hebt. Zijn de kinderen thuis? Maak het dan leuk; wie je stoort tijdens een focusblok moet koffie voor je maken, wordt nat gespoten met een waterpistool etc., zo wordt al snel duidelijk waar een focusblok voor staat.
  • Stop op een gegeven moment met werken. De verleiding is groot om constant ‘aan’ te staan. Nergens voor nodig en je wordt er niet productiever van. Ruim je werkspullen op en kijk ook niet meer op je werktelefoon. Even dat mailtje beantwoorden of reageren op een appje voelt toch als werk. En dat terwijl je je rust zo nodig hebt.
De winst als je wel je focus kan behouden

Niet alleen zijn je leidinggevende en collega’s tevreden. Op het moment dat jij je focus kan behouden, heb jij aan het eind van de dag het gevoel dat je ondanks alle uitdagingen daadwerkelijk iets heb gepresteerd. Het project waaraan je werkte is af, doelen zijn behaald en je hebt het gevoel dat je echt iets hebt bereikt. En alleen dat al is genoeg motivatie om het de volgende dag weer te doen. En om ‘s avonds echt niet meer te werken. Nergens voor nodig, je hebt je werk toch al af (en de rest komt de volgende dag).

Focus als team

Het is belangrijk om met elkaar te besluiten om met focus aan zaken te werken. Vaak blijven dit soort zaken onbesproken, maar het gevoel dat je hard hebt gewerkt en eigenlijk niets hebt gedaan, leeft vaak bij iedereen. Zaak dus om er met elkaar aan te werken, dan gaat het zoveel makkelijker. Succes gegarandeerd, maar je moet er wel even iets voor doen.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens