Verandering, de enige constante die er is lijkt het wel. Zeker in deze bijzondere tijd. Opeens was daar eerder dit jaar de intelligente lockdown, vervolgens konden we met restricties weer veel meer doen en dan opeens worden de regels toch weer strenger. En dan moet je je daar steeds aan houden.

Waarom vindt mijn collega de verandering niet erg?

Het lijkt wel alsof iedereen makkelijker met de veranderingen om kan gaan dan jij zelf. Soms lijkt het zo, maar vaak is het ook gewoon zo. Dit heeft alles te maken met ieders persoonlijke gedragsvoorkeuren. Heb jij namelijk een grotere nuchtere focus dan jouw collega’s? Dan is het logisch dat jij er meer moeite mee hebt om de verandering eigen te maken. Andersom werkt het ook zo; heb jij een grote associatieve focus? Dan is het makkelijker om verandering te accepteren.

Frustraties binnen teams

En dat kan nog wel eens leiden tot frustraties binnen teams. De een begrijpt van de ander niet waarom hij of zij op een bepaalde manier met een situatie omgaat. Met onbegrip voor elkaar als gevolg, wat leidt tot frustraties en soms zelf het ontstaan van verschillende subgroepen binnen het team. En dat is natuurlijk niet wenselijk. Het zorgt er namelijk voor dat doelen niet behaald worden, de productiviteit lager is, net als de motivatie van iedereen.

Begrip voor elkaar

Een situatie waar natuurlijk niemand op zit te wachten en op te lossen lijkt met wat begrip tonen. Was het maar zo simpel. Het helpt, maar het is vaak een eenmalige en kortdurende oplossing. Met als gevolg dat je bij een volgende verandering dezelfde problematiek weer tegen komt. Wil je het oplossen voor de lange termijn? Zorg er dan voor dat iedereen elkaars eigen voorkeuren goed kent, maar ook die van de andere teamleden. Dan begrijpt men elkaar pas echt en kan het gesprek daar ook over gevoerd worden.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens