Alle neuzen dezelfde kant op, aan een half woord is er genoeg en zelfs zonder dat er zaken worden uitgesproken komt het toch allemaal goed. Eensgezindheid, het klinkt als een fijne en optimale samenwerking, een waarvan iedereen droomt. Maar is dit wel zo? Is het wel zo fijn om op deze manier samen te werken en je doelen te behalen?

Een goede discussie

Ja, natuurlijk is dit fijn. De vraag is echter of dit de beste manier is. Een goede discussie op zijn tijd, zorgt er namelijk voor dat een uitdaging vanuit meerdere uitgangspunten wordt bekeken. De voor- en nadelen worden goed onder de loep genomen en dan wordt de beste aanpak vastgesteld. Een team waar geen discussie plaatsvindt, is dus niet het team dat het beste uit zichzelf zal halen. Daar is simpelweg af en toe een goede discussie voor nodig.

Conflict

Al kan je hier ook in doorslaan. Barst er altijd een discussie los, zodra er een nieuw onderwerp op de agenda staat? Komt men vaak terug op al genomen besluiten? Wordt er soms gezocht naar onderwerpen om een discussie over te beginnen? Zijn altijd dezelfde mensen aan het woord en houden anderen hun mond? Dan is de discussie niet langer functioneel en ligt er een ander probleem op de loer. De omslag richting een conflict binnen een team is snel gemaakt. Oppassen dus.

Balans

Een goede balans is onmisbaar. Een samenwerking zonder discussie, en dus eensgezindheid, werkt niet optimaal. Een samenwerking met alleen maar discussie werkt helemaal niet. Die balans moet dus opgezocht worden. De behaalde resultaten laten direct zien of je die gevonden hebt. In de andere gevallen, laat je kansen onbenut en dat zie je terug. Teamwork, makes the dream work. Als je het goed doet tenminste.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens