Bij het koffiezetapparaat zijn de gesprekken levendig. Over wat iedereen heeft gedaan in het weekend, maar ook vooral over de laatste wijzigingen binnen het bedrijf, over de leidinggevende die bepaalde besluiten heeft genomen en over die collega die net iets anders is dan de rest. Iedereen heeft een mening en deelt die graag.

We vinden er wat van

Het koffiezetapparaat kan overigens ook op weg naar de trein zijn, of in subgroepjes via Skype of Teams. Vul het maar in, de plek maakt eigenlijk niet uit. Het gaat erom dat er veel wordt gezegd, iedereen vaak een mening heeft. Maar als het puntje bij paaltje komt, bijvoorbeeld tijdens een teamoverleg, wordt er weinig tot niets gezegd.

Vertrouwen

Vaak komt dit omdat er binnen het team te weinig vertrouwen is. Men durft zich simpelweg niet uit te spreken. Of is bang de enige te zijn die zijn of haar mening verkondigd en daardoor bang voor eventuele consequenties. Wat vind de leidinggevende ervan? En de medecollega’s? Ook een kwestie van vertrouwen dus. Dat gaat bij uitstek over vertrouwen in de groep en de cultuur van het bedrijf.

Je kan meer beïnvloeden dan je denkt

Daarnaast gaat het om vertrouwen hebben in jezelf. Weten dat jouw mening belangrijk is en dat je veel meer kan beïnvloeden dan dat je initieel denkt. Maar dat begint natuurlijk wel met je uitspreken en dan natuurlijk niet in het subgroepje bij het koffiezetapparaat. Spannend? Soms wel. Blijf bij jezelf, spreek vanuit jezelf en blijf positief en opbouwend, dan kom je echt wel ergens. Sterker nog, je zal zien dat dit meestal heel erg wordt gewaardeerd.

Hoe deel je je mening wel

Belangrijk is dus dat je het doet. Hoe succesvol je daarmee bent, gaat voornamelijk over de manier waarop je dit doet. Bij jezelf blijven dus, maar ook de ander goed inschatten. Weten wat wel werkt en wat niet, begrijpen hoe de ander in de wedstrijd staat zodat jij je daar op de juiste manier naar kan spiegelen. Succes gegarandeerd.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens