Gedoe in teams komt veel voor. Over elkaar praten, in plaats van met elkaar. Verantwoordelijkheid die niet genomen wordt en een ieder werkt voor zich. Eigen doelen stellen boven het teambelang, en daarbij ook vaak het bedrijfsbelang. Geen wenselijke situatie, maar hoe kom je ervan af?

Gedoe in teams oplossen

Het oplossen van gedoe in teams is niet iets dat je zomaar doet. Niet alleen moet eerst duidelijk worden wat het gedoe precies is. Er moet ook bepaald worden wat de wenselijke situatie is. Beiden concreet benoemen is best een uitdaging. Het gaat namelijk over gedrag en niet over de werkinhoud en dat maakt het vaak een stuk lastiger. Gedrag benoemen, wenselijk of niet, voelt alsof je iets over een ander zegt. Terwijl dat niet eens zo hoeft te zijn.

Negeren of oppakken

Wat duidelijk mag zijn, is dat negeren van gedoe alleen maar leidt tot lastigere situaties. Oppakken en er iets aan doen is dus absoluut de juiste weg. Hoe langer je zaken op zijn beloop laat, des te lastiger wordt het om dit te adresseren. Het goede nieuws? Je bent nooit te laat om het op te pakken, de uitdaging is alleen iets groter.

De sleutel tot succes

Tijd dus om ermee aan de slag te gaan. Om dit succesvol te doen, is het belangrijk dat het hele team in het proces betrokken is. De omslag moet namelijk door iedereen in het team gedragen worden. Is dat draagvlak er niet? Dan wordt het alsnog lastig om veranderingen duurzaam door te voeren. Betrek het team dus vanaf het begin bij dit proces, dan kan je echt van het gedoe af komen. En leg de afspraken vast, dan kan er ook geen ruis ontstaan op een later moment.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens