Problemen, of uitdagingen, we komen ze allemaal zeer regelmatig tegen. De ene keer klein, de andere keer wat groter. Of we het nu leuk vinden of niet.

Zijn het wel problemen?

Dat is natuurlijk een goede vraag. En vervolgens kan je je afvragen hoe groot je het wilt maken. Want dat is opvallend aan problemen. Soms lijkt iets kleins heel groot en blijk je met iets heel groots eigenlijk heel makkelijk overweg te kunnen. Dat heeft alles te maken met jouw eigen houding en hoe jij hebt besloten ermee om te gaan.

Een besluit

Besloten inderdaad. Want dat is wat het verschil maakt. Op het moment dat jij besluit hoe je met een bepaalde situatie omgaat, is het probleem vaak al opgelost. Of ten minste, voelt het alsof het is opgelost. En die oplossing volgt dan wel.

Niet denken maar doen

De gouden tip is dus om niet na te denken over problemen, maar er iets aan te doen. Neem allereerst de beslissing dat je tot een oplossing wilt komen. Bepaal vervolgens welke acties je moet ondernemen om de oplossing door te voeren. En voer die acties dan ook uit. Problemen lossen niet op door erover na te denken of erover te praten. Het is de actie die telt.

Niet mijn probleem

Is het probleem niet alleen jouw uitdaging, maar speelt dit bijvoorbeeld in een team? Besluit dan in de eerste plaats dat je gezamenlijk het probleem gaat oplossen. Samen is het makkelijker om tot actie over te gaan. Zorg vervolgens dat je duidelijke afspraken maakt over wat jullie gaan doen en op welke manier. Zo werkt iedereen naar hetzelfde doel toe. Voelt iemand zich niet verantwoordelijk? Maak dit dan bespreekbaar.

Je bent niet alleen

Hulp vragen kan altijd, soms is dat een van de acties die je moet nemen om een stap verder te komen. Dus kom je tot de conclusie dat jij, of jouw team, wel wat begeleiding kan gebruiken om tot een oplossing te komen? Ik begeleid je graag.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens