Het antwoord op deze vraag is simpel. Het zijn beiden goede gedragsvoorkeuren. Het een is dus niet beter dan het ander. Ook kan je van beide gedragsvoorkeuren iets in je hebben. Je hoeft dus niet een duidelijk voorkeur voor introvert of extravert te hebben.

Introvert of extravert

Deze gedragsvoorkeuren gaan bij uitstek over wat jou energie geeft, maar ook over wat jou energie kost. Het gaat dus om de manier waarop jij de interactie opzoekt met anderen en bijvoorbeeld over het wel of niet delen van je emoties met anderen.

Introvert

Iemand met een introverte gedragsvoorkeur werkt graag zelfstandig. Dit komt doordat zij zich graag voorbereiden, voordat zij bijvoorbeeld het woord in een groep zullen nemen. Daarnaast luistert iemand met deze voorkeur graag en wordt er rekening gehouden met de ideeën van anderen. Emoties worden niet snel gedeeld.

Extravert

Mensen met een extraverte voorkeur werken graag samen met anderen. Ook delen zij gemakkelijk hun gedachten en ideeën en uiten zij graag hun mening. Dit laatste doen zij vaak door hardop te denken om zo tot een oordeel te komen en gehoord te worden.

De beleving

Een extraverte gedragsvoorkeur is een voorkeur die in het dagelijks leven veelal de voorkeur lijkt te hebben. Wanneer bijvoorbeeld twee mensen met dezelfde kwalificaties solliciteren voor een baan, zal diegene met de extraverte voorkeur meestal de rol krijgen. Terwijl dat natuurlijk helemaal niet terecht is.

In een team

Zodra je samenwerkt met anderen, is het belangrijk dat je snapt wat je eigen voorkeur is. Maar ook wat de voorkeur is van de mensen waarmee je samenwerkt. Dit voorkomt onderlinge irritatie en er wordt sneller resultaat geboekt.

Wil je meer weten over de verschillen tussen deze (en andere) gedragsvoorkeuren? En wil je weten hoe je deze herkent? Ga dan aan de slag met de cursus ‘In 5 stappen meer impact maken op jouw team’. Dan begrijp je ook meteen wat de valkuilen van deze voorkeuren zijn en hoe je deze voorkeuren het beste kan inzetten om tot een succesvolle samenwerking te komen.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens