Verschillen tussen mensen bestaan veelal doordat iedereen de wereld op een andere manier ervaart. En dat heeft dan weer alles te maken met ieders eigen gedragsvoorkeuren. Het gaat om hoe jij de wereld bekijkt en welke informatie jij ophaalt. Het gaat dus vooral om beleving, oftewel hoe ervaar jij de wereld om je heen?

Nuchtere focus

Iedereen met deze voorkeur kijkt voornamelijk naar hoe het op dit moment gaat. Er is een sterke voorkeur voor beproefde methodes en manieren van werken die hun nut al hebben bewezen. Er is oog voor feiten en details. Verandering is daarentegen iets dat mensen met deze voorkeur vaak niet nodig vinden.

Associatieve focus

Een andere voorkeur is associatieve focus. Dit gaat met name over creativiteit. Mensen met deze voorkeur kijken graag naar hoe dingen zouden kunnen zijn. Het doorvoeren van verbeteringen staat centraal en er wordt gedacht in mogelijkheden. Vaak worden creatieve oplossingen bedacht om complexe uitdagingen op te lossen.

Het verschil

Het ene aspect is niet beter dan het andere, ze zijn slechts verschillend. En het verklaart waarom we een gebeurtenis niet allemaal hetzelfde ervaren. Mensen met een uitgesproken voorkeur voor een van de aspecten, zijn stiekem vaak een beetje jaloers op anderen met een tegenovergestelde voorkeur. Vaak bezitten diegenen namelijk eigenschappen die de ander ook graag zou willen bezitten.

In een team

Daarom is het belangrijk om in een team mensen met verschillende gedragsvoorkeuren te hebben. Zij kunnen elkaar goed ondersteunen en dat zorgt ervoor dat het team kan excelleren. Uiteraard is het dan wel noodzakelijk dat elk teamlid van elkaar weet waar de voorkeuren liggen.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens