De beweegredenen achter een besluit zijn altijd interessant. Vaak zijn deze namelijk onderbouwd met bijvoorbeeld feiten. Maar wat ook meespeelt, en vaak over het hoofd gezien wordt, is de gedragsvoorkeur van iemand. En laat juist die voorkeur ervoor zorgen dat er begrip of juist onbegrip voor bepaalde besluiten kan ontstaan.

Verschillende voorkeuren

Onbegrip ontstaat vaak, wanneer de voorkeuren van personen heel verschillend zijn. Dat is namelijk het moment waarop men elkaar niet meer goed begrijpt. En wanneer een besluit een grote impact heeft, kan dit vervolgens leiden tot hele vervelende situaties.

Resultaatgericht

Met een resultaatgerichte voorkeur, wordt in eerste instantie gekeken naar het resultaat. De drijfveer van mensen met deze voorkeur, is onder andere het neerzetten van een goed resultaat. En wanneer niet iedereen daar even gelukkig van wordt, is dat vaak bijzaak. Dat klink wellicht een beetje vervelend, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Deze voorkeur is heel daadkrachtig, het zorgt ervoor dat dingen afgerond worden.

Mensgericht

Bij een mensgerichte voorkeur, is het vooral belangrijk hoe er gereageerd wordt door de mensen die te maken hebben met het besluit. Een besluit wordt bijvoorbeeld pas genomen nadat iedereen zijn of haar input heeft kunnen geven. En met mensen die een afwijkende mening hebben, wordt vervolgens uitvoerig gesproken. Ook dit kan leiden tot zeer goed resultaat. Het grote voordeel van deze manier is dat het implementeren van een besluit vaak heel snel en soepel verloopt.

Verschillend, maar ook hetzelfde

De ene voorkeur is niet beter dan de andere. Ze zijn verschillend, maar kunnen beiden leiden tot uitstekend resultaat. Belangrijk is in de eerste plaats dat jij je bewust bent van de beweegredenen achter een besluit en dat deze dus verschillend kunnen zijn. Merk je dat jij er heel anders naar kijkt dan bijvoorbeeld je collega? Ga dan het gesprek aan. Dat voorkomt veel onbegrip.

Meer impact maken

Door het gesprek aan te gaan, maak jij impact op jouw collega. De samenwerking zal een boost krijgen en in de toekomst zullen jullie gemakkelijker onderlinge aansluiting vinden. Alleen ga je sneller, maar samen kom je toch echt verder.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens