Doelen stellen om tot een goed resultaat te komen. Het is simpelweg de enige manier om dat gewenste resultaat te bereiken. Denk maar eens aan een voetbalwedstrijd wanneer men de doelen wegneemt. Wat is er dan nog van het spel over? En nog belangrijker, wat is dan het resultaat na 90 minuten?

Doelen zijn noodzakelijk

Doelen stellen om tot goed resultaat te komen is dus noodzakelijk. En de start van een nieuw jaar is een uitermate goed moment om voor jezelf, en je team, de doelen weer helder te krijgen. Wat wil je bereiken? Wanneer spreek je van succes? En wanneer heb je dus iets te vieren?

Tot zover het gemakkelijke gedeelte

De zogenoemde KPI’s zijn vaak al snel helder. Deze gaan over het ‘wat’ en zijn vaak voor een ieder in de organisatie bekend. Is dat niet het geval? Dan wordt het tijd om ze snel te delen. Ingewikkelder wordt het als we het gaan hebben over het ‘hoe’. Want hoe zorg je ervoor dat je de doelen ook daadwerkelijk behaald?

Samenwerkingsdoelen

Dan hebben we het over samenwerkingsdoelen. Meestal werk je namelijk niet alleen aan de gestelde doelen, maar doe je dit met jouw team. En dan ben je samen verantwoordelijk. Het helpt dan als je ook doelen vaststelt, waarin de onderlinge samenwerking wordt vastgelegd. Leg hierin vast hoe jullie gezamenlijk de gestelde doelen gaan behalen.

Een aantal tips

Niet iedereen is hetzelfde, daar zal je als eerste rekening mee moeten houden. Iedereen heeft namelijk andere voorkeuren en die wil je meenemen in de samenwerkingsdoelen. In de tweede plaats is het belangrijk dat je de samenwerkingsdoelen gezamenlijk opstelt. Zo creëer je draagvlak voor de samenwerkingsdoelen. De laatste tip is om de samenwerkingsdoelen op een terugkerend moment te evalueren.

Aan de slag

Met deze tips lukt het vast om doelen te stellen. Zowel de doelen over het ‘wat’ (taakdoelen), als de samenwerkingsdoelen. Begin bijvoorbeeld met een brainstorm sessie met jouw team. Wat vinden jullie allemaal belangrijk? Wil je hiermee aan de slag, maar vind je het nog een uitdaging om het goed te doen? Neem dan vrijblijvend contact op, ik help je graag op weg.

Meer weten over de verschillende gedragsvoorkeuren? Meld je dan aan voor de training ‘In 5 stappen meer impact maken op jouw team’.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met ons op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens