Verandering, je ontkomt er niet aan. De wereld om ons heen veranderd snel en als organisatie zal je dus hierop moeten blijven inspelen. En dat kan over het algemeen niet als je alles bij hetzelfde houdt. In de wandelgangen gaan verhalen over veranderen vaak hand in hand met verhalen over weerstand. In de praktijk blijkt dat ook nog wel eens te kloppen, al is weerstand natuurlijk niets meer dan een vorm van feedback (lees hier meer over in het blog over weerstand).

Veranderen om het veranderen

Uiteraard is het belangrijk dat een wijziging een doel heeft. Van veranderen om het veranderen is nog nooit iemand wijzer geworden. Dit kost niet alleen veel geld, het zorgt binnen het bedrijf vaak ook voor veel frustratie. Met alle gevolgen van dien. Een wijziging doorvoeren is dus alleen nuttig als het doel van de wijziging duidelijk is.

De verandering is een feit, wat doe je dan?

Het doel is duidelijk, de verandering is een feit. En dan moet je het daar mee doen, want voor de meeste mensen geldt dat ze geen zeggenschap hebben ten tijde van een verandering. Vervolgens zijn er drie verschillende situaties waar je in terecht kan komen:

  1. Doorgaan zoals je al deed; niet alles wordt geraakt door de verandering. Een aantal zaken kon je al doen voor de verandering, en kan je nog steeds na de verandering. Net zoals je waarschijnlijk een aantal dingen niet kon doen, en deze nog steeds niet kan. Hier is dus alles bij het oude gebleven.
  2. Loslaten; voor de verandering kon je bepaalde dingen wel, na de verandering gaat dit niet meer of minder goed. Dit is even vervelend, maar accepteer dat dit zo is. Grote kans dat dit een risico is dat men heeft meegenomen in de overweging om de verandering door te voeren en dat dit een geheel geaccepteerd feit is.
  3. Omarmen; de verandering is doorgevoerd en nu zijn er nieuwe mogelijkheden. Gebruik ze, omarm ze en benut ze. En vier de successen die je hier ongetwijfeld mee gaat boeken!
Makkelijker gezegd dan gedaan

Natuurlijk is bovenstaande vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Dat mag duidelijk zijn. Wat hierbij helpt is, als je inzicht hebt in je eigen gedragsvoorkeuren. Ken je deze van jezelf, dan ga je die ook herkennen bij anderen. En zo kan je elkaar helpen ten tijde van verandering.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens