Veranderingen, je ontkomt er niet aan. De wereld om ons heen veranderd snel en als organisatie zal je dus moeten blijven inspelen op deze veranderingen. En dat kan over het algemeen niet als je alles bij hetzelfde houdt. In de wandelgangen gaan verhalen over veranderen vaak hand in hand met verhalen over weerstand. In de praktijk blijkt dat ook nog wel eens waar te zijn, al is weerstand natuurlijk niets meer dan een vorm van feedback (lees hier meer over in het blog over weerstand).

Veranderen om het veranderen

Uiteraard is het belangrijk dat een verandering een doel heeft. Van veranderen om het veranderen is nog nooit iemand wijzer geworden. Dit kost niet alleen veel geld, het zorgt binnen het bedrijf vaak ook voor veel frustratie. Met alle gevolgen van dien. Een verandering doorvoeren is dus alleen nuttig als het doel van de verandering duidelijk is.

De verandering is een feit, wat doe je dan?

Het doel is duidelijk, de verandering is een feit. En dan moet je het daar mee doen, want voor de meeste mensen geldt dat je geen zeggenschap hebt in een verandering. Vervolgens zijn er drie verschillende situaties waar je in terecht komt:

  1. Doorgaan zoals je al deed; niet alles wordt geraakt door de verandering. Een aantal zaken kon je al doen voor de verandering, en kan je nog steeds na de verandering. Net zoals je waarschijnlijk een aantal dingen niet kon doen, en deze nog steeds niet kan. Hier is dus alles bij het oude gebleven.
  2. Loslaten; voor de verandering kon je bepaalde dingen wel, na de verandering gaat dit niet meer of minder goed. Dit is even vervelend, maar accepteer dat dit zo is. Grote kans dat dit een risico is dat men heeft meegenomen in de overweging om de verandering door te voeren en dat dit een geheel geaccepteerd feit is.
  3. Omarmen; de verandering is doorgevoerd en nu zijn er nieuwe mogelijkheden. Gebruik ze, omarm ze en benut ze. En vier de successen die je hier ongetwijfeld mee gaat boeken!
Makkelijker gezegd dan gedaan

Natuurlijk is bovenstaande vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Dat mag duidelijk zijn. Wat hierbij helpt is, als je inzicht hebt in je eigen gedragsvoorkeuren. Ken je deze van jezelf, dan ga je die ook herkennen bij anderen. En zo kan je elkaar helpen ten tijde van verandering.

Tijd voor (een) actie!

Gedragsvoorkeuren in kaart brengen kan met Lumina Spark. Daarbij ontvang je een persoonlijk profiel, waarbij jouw voorkeuren uitgebreid in kaart worden gebracht. Hier heb je niet alleen in je werk iets aan, maar ook privé. Zodra iedereen in een team hiermee bekend is, zorgt dit voor een enorme boost binnen het team!

Omdat wij deze boost iedereen gunnen, hebben wij deze maand een mooie actie. De eerste 5 aanmeldingen voor een workshop met Lumina Spark, krijgen een korting van € 500. Je krijgt dan per persoon een profiel en een interactieve workshop van minimaal een halve dag. Maak hier gebruik van het aanbod en bekijk de voorwaarden.

Weet je niet zeker of Lumina Spark voor jou geschikt is, neem gerust vrijblijvend contact op. We vertellen je er graag meer over.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens