Met alle ontwikkelingen die er tegenwoordig zijn, weten we zeker dat werk er in de toekomst anders uit zal zien. Maar liefst 65% van de kinderen die nu op de basisschool zitten, zullen straks een baan hebben die nu nog niet bestaat. Dat betekent dat we op dit moment slechts kunnen gissen naar hoe dat eruit zal komen te zien. Daarentegen kunnen we wel leren van het verleden en goed kijken naar het hier en nu.

Niet te voorspellen

Hoe de toekomst van werk eruit gaat zien, weten we niet. En die kunnen we ook niet voorspellen. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat organisaties en teams klaar zijn voor verandering. Een aantal stappen kunnen daar nu al wel in genomen worden:

  • Zorg dat leren en ontwikkelen een vast onderdeel is van het dagelijks leven op de werkvloer.
  • Investeer in de medewerkers, neem ze mee in veranderingen en investeer in de ontwikkeling van het team en de individuele teamleden.
  • Besteed voldoende aandacht aan de tevredenheid van de medewerkers.
  • Vergeet niet naar het heden en verleden te kijken. De geleerde lessen kunnen meegenomen worden naar de toekomst.
Wat we wel weten

Maar, bovenstaande is natuurlijk lang niet alles. Er is namelijk heel veel wat we al wel weten. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat generatie Z elke dag ongeveer 10 uur online is. En dat vanaf 2020, iedereen die 18 jaar wordt, net zoveel uur heeft besteed aan gamen als aan school. Maar, realiseer je ook dat in 2024 één op de vier werkenden ouder is dan 55 jaar.

Op de werkvloer

Hoe de toekomst eruit ziet, is niet te voorspellen. Belangrijk is dat je bij alles wat je doet, je afvraagt of het bij de organisatie past die je wilt zijn. Welke technologie hierbij past (en dus niet iets implementeren omdat dit op dit moment ‘hip’ is) en dat je hierbij goed in kaart brengt welke impact dit heeft op de organisatie. Daarnaast is het van essentieel belang dat dit alles goed wordt geïmplementeerd.

In de praktijk

Het klinkt zo simpel, maar juist in deze fase worden er vaak dingen over het hoofd gezien. De implementatie wordt namelijk vaak als laatste schakel in het proces geplaatst, maar zou eigenlijk al vanaf het begin onderwerp van gesprek moeten zijn. Neem medewerkers dus mee in het proces, neem vervolgens kleine stapjes en gebruik hen als ambassadeurs voor de verandering.

Ik wil graag het e-book Inspirerend Leiderschap ontvangen.

Waar mag het e-book naar toe worden gestuurd?

Meer weten?

Neem contact met mij op door onderstaand formulier in te vullen.

Contactgegevens